Цените на недвижимите имоти растат

През последните две години цените на недвижимите имоти поскъпнаха значително. Най-много това се отрази в София и големите градове. Но за балон не е реално да говорим. Други са факторите, които повлиаха на цените. Това са достъпните кредити, ниския лихвен процент, развитието на икономиката, повишаване благосъстоянието на хората, ниската безработица.

През последните две години цените на недвижимите имоти поскъпнаха значително. Най-много това се отрази в София и големите градове. Но за балон не е реално да говорим.

Други са факторите, които повлиаха на цените. Това са достъпните кредити, ниския лихвен процент ,  развитието на икономиката , повишаване благосъстоянието на хората, ниската безработица.

Слабото предлагане на имоти доведе до поскъпване на цените и строителството на нови жилищни сгради. Купувачите не са забравили напълно загубите при предишната криза от покупки на „зелено”, затова повече се интересуват от историята на строителните фирми.

Цените подминаха нивата от бума през 2008г, но въпреки това до прегряване не се стигна. Има успокояване на пазара, значително намаляха покупките с цел инвестиция. Имотите се задържат по-дълго на пазара, което ще доведе до по-голям избор от страна на купувачите и равновесие на пазара на недвижими имоти.

Спад на цените ще има ако се намери алтернатива за по-изгодно инвестиране на средствата. Повишаването на лихвите в цял свят, ще доведе до повишаване и на цените на кредитите и у нас, което ще окаже натиск върху цените на недвижимите имоти.

НАЗАД