РАЗЛИКИТЕ ВЪВ ВИДОВЕТЕ ДОГРАМИ

Дограмата-основни видове и характеристики

Когато дойде време за основен ремонт едно от най-важните неща е смяната на дограма. Целта на подмяната е да осигурим на жилището по-добра топло и шумоизолация.

Изборът на вид и марка дограма е труден процес, който зависи от личните предпочитания и планираните за ремонт финансови средства. Какви са все пак основните характеристики на дограмите и видовете дограма

Ето и основните показатели, характеризиращи дограмите:

 -Материалът, от който е изработена дограмата – това е характеристиката, според която се прави основното разделение на видове дограма. Основните материали, от които се произвежда дограма, са дървото, алуминия и PVC, което и определя основните видове дограми.

- Брой камери на дограмата – тази характеристика се отнася основно за PVC дограмите, като моделите варират между 3, 4, 5, 6-камерни. Броят на камерите има пряка връзка с коефициента на топлопроводимост и шумоизолация. По-големия брой камери осигурява по-висока степен на топлоизолация и шумоизолация, но и от своя страна оскъпява дограмата.

Стъклопакетът - много важен елемент на дограмата, защото играе огромна роля за изолацията, видимостта и пропускането на светлината. Той може да бъде еднослоен, двуслоен и трислоен, в зависимост от броя на стъклата, а те от своя страна могат да бъдат както еднакви, така и различни по отношение на материал, дизайн и пр.

Освен обикновени стъкла, се предлагат и оцветени стъкла, а напоследък голям интерес предизвикват ниско емисийните стъкла, които подобряват топлоизолационните качества на стъклопакета. Разстоянието между отделните стъкла може да е въздух, но може и да бъде специален газ – основно аргон, който притежава по-малка топлопроводимост и повишава изолационните качества.

Обковът - също важна част от дограмата. Това са дръжките, пантите и механизмите на дограмата. Тъй като те са подложени на най-много движение и натоварване, от тях зависи също издръжливостта на дограмата.

Същесвуват няколко видове дограми, като накратко ще изложим характеристиките на всяка от тях:

Дървена дограма

Дървената дограма е най-скъпата дограма и иска най-голямо поддържане. Разбира се и тя си има своите предимства и недостатъци. Дървото е идеален изолатор, но се влияе много от температурните промени. Разбира се при по-скъпите, добре монтирани дограми и поддържани след това могат да издържат много години без видими изменения. Дървото трябва да се подържа, но от голямо значение е изложението и качеството на лаковото покритие, което е хубаво да се освежава на 5-6 години. Също така дървените дограми са по-удобни за големи прозорци без да има опасения за увисване, както е възможно да се получи при ПВЦ-то. Недостатък е и нейната слаба пожароустойчивост.

Алуминиева дограма

Алуминият е многофункционален лек материал с минимален разход за поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал.

Алуминиевата дограма е много здрава и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Позволява сложни архитектурни решения. Използва се за помещения с най-различно предназначение. Лесно се поддържа и осигурява много висока плътност при затваряне.

От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки (изработени от полиамид), които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати.

Алуминиевата дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на зимни градини и окачени фасади.

Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не е желателно.

Дограма от PVC профили

Задържа по-добре топлината и пропуска по-слабо студа отвън. Притежава всички качества що се отнася до уплътнение, поддръжка и външен вид, но с по-добри топлотехнически характеристики, което избягва недостатъците на алуминиевите профили. PVC не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от PVC привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка. Благодарение на многокамерната си конструкция, PVC-дограмата притежава отлични топло- и звукоизолиращи свойства, а колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топлоизолацията, но съответно и по-висока става цената на прозореца. Дограмата от PVC е издръжлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение, цветовете са дълготрайни. PVC дограмата старее по-бързо от алуминиевата поради органичния си произход.

НАЗАД