КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЖИЛИЩЕ

За какво да внимаваме при покупката на имот

Избирането на ново жилище винаги се оказва трудно приключение. То може да мине бързо и безпроблемно, но трябва да внимаваме с всички малки подробности около имота.

Голямото предлагане на пазара ни дава възможността за по-голям избор. Именно това може да ни затрудни какво да изберем.

Важно е да сме определили предварително бюджета, като освен цената на имота сме калкулирали и всичките съпътстващи разходи по покупката. Купувачите често се надценяват, не могат да си позволят площта на имота или квартала, в който искат да закупят.

Ако ще закупите имот чрез банков кредит, започнете избора и покупката на имот едва след като сте наясно с размера на заема, условията на кредитиращата банка и сте получили предварително одобрение от банката. Добре е да имате различни оферти от банки, за да сравните условията на всяка една от тях.

Започнете със  списък с характеристики на имота, на които наистина държите. Най-важни разбира се  са локацията и инфраструктурата в района. Имате ли предпочитания за изложението? Преценете какъв е транспортът в близост, магазини, детски градини, училища и т.н. Какво строителство предпочитате-тухла, панел, ЕПК? Ако сте с кола-има ли място за свободно паркиране в района, платена зона ли е в квартала?

Важно е да обърнете внимание на разпределението и етажа. Първият и последният етаж не са предпочитани от повечето клиенти, но ако има сериозна разлика в цената на такова жилище, добре е да се замислите. Балкона задължителен ли е, защото не всички жилища на пазара са с балкони.

Често продавачите са направили ремонти-частични или генерални,но трябва да внимавате тези ремонти да не са скрили някакви дефекти. Вижте дограмата, входната врата, подменени ли са тръбите, има ли следи от течове. Не подминавайте добре ремонтираните имоти, тъй като това ще ви спести средства и време за в бъдеще.

Правете огледи на дневна светлина – това ще ви позволи да видите реалното му разположение и състояние.  Ако собственикът отказва, вероятно иска да скрие нещо.

Посетете жилището в по оживен час, за да видите какъв е шума и замърсяването в района. Обърнете внимание на  входа на сградата сменена ли е дограмата, как се поддържат общите части, така ще добиете а представа какви хора са бъдещите ви съседи.

Бъдете особено внимателни, когато срещнете много ниска цена на имота, защото зад това може да се крие измама или неприятни обстоятелства, които не са удобни за собственика. Консултирайте се със своя брокер относно причините, поради които се продава жилището.

Ако искате професионален съвет, потърсете помощ от брокер. Той е компетентен по горните въпроси, както и да ви даде други полезни съвети относно вашето конкретно търсене.

НАЗАД