ПАНЕЛ, ЕПК или ТУХЛА

ТУХЛА, ПАНЕЛ ИЛИ ЕПК – какво строителство да изберем?

Какво жилище да изберем, какви са плюсовете и минусите на различните видове строителство, това са въпросите, които всички си задават, когато се насочат към покупката на нов дом.
Разберете всичко преди да направите важния избор:

Панелен блок е жилищен блок, построен от стандартни стоманобетонни елементи (панели), произведени предварително в специално промишлено предприятие. Първите едропанелни жилищни сгради в България са построени през 1958-59 г. в ж.к. Толстой в София. През годините търпи различни модификации, като се обогатява с различни видове секции (крайни, ъглови и др.) или незначително се променя фасадата (най-вече прозорците на стълбищните клетки).

Панелните сгради са често срещани и съществуват цели квартали, затроени изцяло с такива блокове. В повечето случаи са на 6 или 8 етажа. Като цяло цените на тези апартаменти са по евтини от останалите, което е и плюсът на панелното строителство. Тези сгради са построени от бетонни плочи, които са свързани помежду си със свръзки и заварки. Безспорна обаче е нуждата от последващ контрол на връзките.  Минуса е липсата на топло и шумо изолация, което често се отразява на температурата вътре в апартамента. Плюсовете на панелите са, че имат добро вътрешно архитектурно разпределение и изложения. Панелите имат много добро поведение на сеизмични въздействия, продиктувано от самата конструктивна схема. За жалост при панелното жилище няма особен шанс за преустройство и строителство. Събарянето на която и да е стена е изключително опасно и нежелано, защото може да доведе до нарушаване на целостта на цялата сграда. Друг плюс е, че квадратурата не включва в себе си идеалните части, както е при "новото" строителство. Минусите са, че има повсеместна нужда от спешен ремонт на покриви, полагане на топлоизолация и нови инсталации, но все пак това са сгради на средно около 35 години.

ЕПК-всичко е почти същото като при панелите, с някои изключения. Едроплощните кофражи се появяват в Германия в резултат на голяма необходимост от бързо строителство на многоетажни сгради в градовете в началото на 60-те години на 20 век. Те са продукт на индустриална революция в строителството, в комплект със средства за механизиран транспорт. В началото на 70-те години на 20 век български строители от Техноекспортстрой започват работа в Германия с едроплощни кофражи. Придобитият опит е приложен в България на обекти първо в Стара Загора и София.

Лесно разпознаваеми са като сгради-почти винаги са високи блокове. Един от плюсовете на това строителство, е по-висока устойчивост на земетресения. За разлика от панелките, тук бетонът се излива нацяло по време на строежа, което прави сградите по-стабилни и сигурни. Често вътрешните стени, които не са носещи, се правят от различни материали, дори и от тухли, което дава възможност за известни преустройства вътре в жилището. Минус на подобно строителство е голямата зависимост от асансьор.

Тухла е блок от изпечена глина, използван като строителен материал. В зависимост от предназначението ѝ, тухлата може да бъде плътна или с различни по форма кухини. Използва се в строителството при зидането на носещи или преградни стени, и огради. Най-старите тухли, открити в България, са от V в. пр. Хр. Запазени са тухлените сгради на Казанлъшката гробница, ротондата „Св. Георги“, църквата „Св. София“, църквите в Несебър и др. В началото на XX век в България започва изграждането на фабрики за тухли. След Втората световна война е построен първият модерен завод за тухли с рингова пещ, камерни сушилни и тунелни сушилни. През годините до днес при тухлите се наблюдава постоянно развитие с цел да се постигнат оптимални характеристики, които да отговорят адекватно на все по-високите изисквания в строителството. Например, ако до преди десетилетия изискванията към тухлата бяха предимно здравина и устойчивост на атмосферни влияния, то днес към изброените свойства се причисляват високи топло- и звукоизолационни свойства; окрупняване на размерите, които улесняват работата на строителите. Тухлите не горят – те вече веднъж са „минали през огъня”. Масивните тухлени конструкции имат най-високата степен на пожарозащита в сравнение с други строителни материали и най-важното – при огневи натоварвания тухлените зидове запазват целостта си и не предизвикват срутвания, както и не отделят никакви опасни за здравето или отровни газове. При изпичането на тухлите при температури над 850ºС се стига до химични преобразувания, които водят до устойчиви и непроменящи се във времето съединения. Изпечената керамика е изключително траен и неподатлив на времето материал. С течение на времето при нея якостта, плътността и топлотехническите показатели остават непроменени. Тухлени сгради  са сред най-предпочитаните и сред най-търсените, но и цената им е най-висока. Това строителство има най-добри шумо и топлоизолационни качества. Освен това тухленото строителство дава възможност за по-интересни и нестандартни интериорни решения, за различни преустройства. Тези сгради запазват своята стойност в продължение на много години. Като предимства на новоизградените жилища могат да се посочат висококачествените материали, модерната архитектура, значително по-голямата енергийна ефективност, възможността при изграждането да се направят персонални нововъведения.Но и тези жилища имат някои минуси. Клиентът заплаща и общите части, както и мазетата, дори и те да не са желани. Така реалната жилищна площ е по-малка от обявената квадратура. Отделно от това значителен процент от новите жилища са крайно нефункционални по отношение размер на помещенията и вътрешното разпределение. В много от новоизградените квартали липсват инфраструктура и комуникации, а решаването на този проблем може да отнеме доста време.

НАЗАД