ПОСТРОЯВАНЕ НА КЪЩА ОТ ПОКУПКАТА НА ПАРЦЕЛ ДО ЗАВЪРШВАНЕТО Й.

Построяването на къща е нещо ново за Вас и не знаете какви документи са Ви необходими?

В следващата статия накратко ще ви запознаем с всички етапи и процеси, през които всеки решил да си построи собствена къща трябва да премине.

На първо място разбира се е избора на подходящ парцел. Ако не притежавате такъв ще трябва да определите бюджет за закупуването му, както локация и големина. В различните райони на София и около нея цените са доста различни, за това е добре при избора да направите списък на какви критерий трябва да отговаря имота: колко отдалечено място от центъра или града би ви устройвало, колко време ще пътувате всеки ден от дома до офиса, училището на децата, до супермаркета и т.н. Важна е и пътната инфраструктура, асфалтовият достъп, почистването на снега през зимата и близостта до комуникации.

Цените на парцелите за построяване на къща са в голям ценови диапазон и за това ви предлагаме кратка актуална справка за отделните райони:

Драгалевци, Симеоново, Малинова долина – от 185 до 300Е/м2

Горна баня, Княжево, Карпузица -100-150Е/м2

Панчарево, Герман, Кокаляне – 100-120Е/м2

Бистрица – 100Е/м2

Банкя -75Е/м2

И при избора на парцел трябва да се внимава, защото често може да бъде закупен неподходящ парцел с проблеми и това да направи трудно и скъпо изваждането на съответните документи за строителство. Хубаво би било формата на парцела да е правоъглна или квадратна, за да може да се разположи добре бъдещата къща, както и да остане място за оформяне на двора.

Ако в парцела има ток и вода това ще спести време и средства за в бъдеще, но ако няма такива е важно да се види колко наблизо е водопровода и стълба за електричество.

Вече закупили парцела е нужно да се снабдите със следните документи: скица на ваше име и виза за проучване и проектиране. С тези два документа можете да възложите на избран от вас архитект да изготви проекта на бъдещият ви дом, отговарящ на вашите критерии и изисквания.

За къща около 200м2 цените на архитектурният проект са в порядъка на 6000-7500 лева. Добре е при сключването на договор с архитекта да се информирате дали авторският надзор е включен в цената, както и посещението на конструктора по време на строителството, защото ако не е ще трябва да сключите с архитекта договор за авторски надзор, като сумата варира от 1000 до 2000 лева, а посещенията на конструктора се заплащат по  100 лева на идване на обекта/около 4-5 пъти/.

Следващата стъпка е да сключите предарителен договор с ЧЕЗ и Софийска вода, които договори са необходими при внасянето на вашият проект в общината.

Периода за изготвянето на такъв проект от архитект е около 3 месеца, след което ще трябва да го занесете в общината заедно с нотариалния акт, скицата, визата и предварителните договори за ток и вода. Получавате входящ номер от общината и чакате да бъде одобрен проекта. Често се връща за определени корекции по време на разглеждането му, за това е добре периодично да се информирате до какъв етап е стигнал проекта ви.

Когато проектът ви бъде одобрен ще ви е необходимо да внесете документи за откриване на строителна линия отново в общината.

За целта е нужно да приложите договор със строителна фирма,която ще строи вашата къща, договор за технически надзор и съответните дипломи на лицето, договор с фирма, осъществяваща строителен надзор, договор с лицензирана фирма, която ще изхвърля земните маси, оградено със строителна мрежа място, обозначено с информацинна табела/името на строителната фирма, инвеститора-вие, кога се открива строителна площадка и т.н./

Важен етап в целият процес е да изберете добре строителната фирма, която ще се ангажира със строителството. Когато се спрете на конкретна строителна фирма е хубаво да прочетете добре договора, който ще сключите, както и да обърнете внимание на всички детайли в него-какви материали са ви предложени, какви са начините на плащане, какви са отговорностите на всяка от страните, неустойките по договора и т.н.

След като получите строителна линия, можете да започнете строежа на вашата къща. Периода необходим за построяването е около 12 месеца, в зависимост в кое време на годината започвате строителството.

И така след година приблизително вашият нов дом ще бъде готов.

 

 

НАЗАД