ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА МОНОЛИТНИТЕ И СГЛОБЯЕМИТЕ КЪЩИ

Предимства и недостатъци на монолитните и сглобяемите къщи

Важно е да се отбележи факта, че при качествено изпълнение с добри строителни материали и утвърдена строителна фирма и при двата варианта резултатите ще бъдат повече от задоволителни.

Основните характеристики и параметри, които трябва да вземете под внимание:

МОНОЛИТНОТО СТРОИТЕЛСТВО е широко разространено в България и намира широко приложение при жилищни и обществени сгради. Основната конструкция е стоманобетон, като на място се изграждат кофраж, колони, плочи и др. Първо се изгражда основния скелет, а тухлените зидове се изпълняват допълнително и като самостоятелен процес. Стоманобетонната конструкция в съчетание със зидарията е по-тежка и от там изисква необходимостта от по-солидни основи на сградата, което налага използването на по-голямо количество материали и изкопни работи. Това съответно оскъпява изпълнението на основите в сравнение с тези при дървените сглобяеми къщи. Друга особеност на този тип строителство е наличието на мокри процеси като леене на бетон, мазилки, шпакловки, замазки и др., което води до удължаване на технологичния срок за изграждане. Изпълнени по тази технология къщите не изискват голяма поддръжка и са с дълъг процес на експлоатация. С внедряването на новите топлоизолационни материали в строителството бъдещият Ви монолитен дом може да изпълни всички критерии за енергоефективност и Вие да живеете в една нискоенергийна монолитна къща.

ДЪРВЕНИТЕ СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ все повече навлизат на българския пазар. Подходящи ли са обаче за всеки климат и издържат ли на различни атмосферни влияния? Издръжливи и здрави ли са, колко е експлоатационния им период? Съвременните сглобяеми къщи доста се отличават от своите предшественици. В днешно време за изграждането на сглобяеми къщи се използват изключително качествени материали, с много добри показатели по отношение на изолационни свойства, издръжливост и естетичност. Хубавото при сглобяемите къщи е, че целият процес по избор и изграждане на къщата е изключително кратък. При дървените сглобяеми къщи е задължително периодично и с внимание да се следи състоянието на материала, от който са изградени, и да се полагат специфични грижи за него.

Накратко ще ви запознаем с плюсовете и минусите на двата вида строителство, а избора зависи само от Вас.

Сеизмичната устойчивост на къщите с дървената конструкция и монолитните къщи:

Сглобяемите къщи с дървена конструкция притежават по-голяма сеизмична устойчивост от монолитните. Те са с ниско тегло на сградата, а оттам и голяма устойчивост на земетресения и земни свлачища.

Пожароустойчивост на сглобяемите и монолитни къщи:

Последиците и за двата типа строителство зависят от силата и продължителността на огнената стихия. При монолитната къща,  ако пожара проникне вътре в къщата би причинил сериозни щети, защото тя има много лесно запалими дървени части най голямата, от които е покрива. При сглобяемата къща изхода също не е благоприятен затова се препоръчва обмазването на конструкцията с противопожарни препарати. Импрегнацията на конструкцията с противопожарни препарати повишава значително пожароустойчивостта й.

Топлоизолационни свойства:

Сглобяемите къщи са с много по-добри топлоизолационни свойства от монолитните. Всички материали влагани при строителството им са с много по-добри топлоизолационни показатели, отколкото при монолитните. Една тухлено-бетонна къща се затопля много по-бавно отколкото сглобяемата такава. Това е породено от голямата топлопроводимост на бетона. Затова поддържането на оптимална температура би струвало по-скъпо при монолитната къща отколкото при сглобяемата. Тук говорим за сглобяеми къщи с дървена конструкция, защото ако къщата е с метална конструкция метала също е много добър проводник на топлина.

 

Периода за построяването на монолитна къща е значително по-дълъг от дървената, но както се убедихте в гореизложените факти и единият и другият вид строителство имат своите плюсове и минуси, което не ги прави по-добри или по-лоши, просто трябва сами да рeшите в коя къща бихте се чуствали по-комфортно да живеете.

 

НАЗАД