ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В СОФИЯ ЩЕ СЕ ЗАДЪРЖАТ НА НАСТОЯЩИТЕ НИВА 1-2 ГОДИНИ

Имотния пазар през 2019 година.

По всичко личи, че 2019г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще задоволи незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки. 

Имотният пазар е във възход от началото на 2019 година и в момента е в силна динамика. Растежът на цените на имотите в София затихна и сега навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания, като се очаква този перидод да продължи 1-2 години. 

Издадените нови разрешителни са строеж в София наранаха с 26%  през 2018 година на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 година.

Именно увеличеното предлагане на ново строителство донесе баланс на пазара и успокои цените, тъй като успя да отговори на нарасналото търсене.

В началото на 2019 година сградите ново строителство се радват на засилен интерес, който дори ще надвиши този от предходните години.

Кварталите, към които се насочват купувачите през тази година, са доста по-разнообразни поради нараснало предлагане и по-добри цени.

Половината от закупените жилища са двустайни, 42% тристайни. 

През тази година има засилен интерес към закупуване на жилища в затворени комплекси, със собствени паркове, детски площадки и зони за отдих на живущите.

Нарастването на лихвите за сега се отлага, а дори и да има такова анализите показват ще е в рамките на 30-50 лева на месечната вноска.

Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето.

НАЗАД