ХОНКОНГ ☞ НАЙ-НЕДОСТЪПНИЯ ЖИЛИЩЕН ПАЗАР В СВЕТА ЗА ДЕВЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА

Хонконг беше определен за най-недостъпния жилищен пазар в света за девета поредна година, съобщава Bloomberg.

 Градът не само запазва титлата си, а жилищата там са станали още по-недостъпни за повечето жители, сочат данни на консултантската компания за градско планиране Demographia. Средната цена на имотите в града е нараснала до 20,9 пъти над средните доходи на домакинствата през 2018 г. спрямо 19,4 пъти година по-рано.

Ванкувър е на второ място в класацията на най-недостъпните имотни пазари в света, като изпреварва Сидни, където бумът на жилищния пазар достигна своя край.

Мелбърн заема четвърто място, следван от Сан Хосе и Лос Анджелис. По-нататък се нареждат Оуклънд, Сан Франциско, Хонолулу, Лондон и Торонто.

Купувачите на жилища обаче скоро може да бъдат улеснени, тъй като имотните пазари от Хонконг до Лондон се присъединяват към глобалния спад на цените.

Цените на жилищата в Хонконг отбелязаха най-дългата си поредица на спад от 2008 г. насам, а цените на жилищата във външните квартали на Лондон намаляха за първи път от 2011 г. Собствениците на домове в Сидни пък са изправени пред най-големия спад на имотния пазар от 80-те години на миналия век.

Изследването на Demographia включва 309 пазара в големи градове в осем страни, сред които Австралия, Канада, Великобритания и САЩ, а данните се отнасят за третото тримесечие на 2018 г.

29 големи жилищни пазара са определени като „силно недостъпни“.

 

 

НАЗАД